Te weinig aandacht voor groeimogelijkheden voor personeel bij bedrijven

Nederlandse bedrijven investeren voor het eerst in jaren weer meer in technische innovaties en ontwikkelingen, maar vaak wordt vergeten om ook te investeren in het personeel. Dat is zonde, want alleen als je ook investeert in je personeel, haal je volledig rendement uit de techniek.

Dat blijkt uit de Innovatie Monitor van die het Erasmus Center voor Business Innovation vanavond bekendmaakt. Professor Henk Volberda van de Erasmus Universiteit legt uit dat het personeel de belangrijkste factor is om investeringen in techniek winstgevend maken.

“Bedrijven die eenzijdig investeren in nieuwe technologieën, maar niet volop investeren in nieuwe kennis en vaardigheden van medewerkers, profiteren niet van deze nieuwe groeimogelijkheden”, zegt professor Henk Volberda. Uit de Innovatie Monitor blijkt dat precies dit aan de hand is: investeringen in techniek en ontwikkeling stijgen voor het eerst sinds jaren. Investeringen in het personeel nemen juist af.

“Bedrijven zouden veel meer aandacht moeten hebben voor ontwikkeling van met personeel op leeftijd, zodat ook oudere werknemers met de nieuwe ontwikkelingen om kunnen gaan. Daarnaast is het belangrijk dat medewerkers met veel verschillende mensen werken, samen met andere afdelingen dus. Ook het werken op verschillende locaties kan de innovatiekracht stimuleren”, aldus Volberda.

Planten als elektriciteitscentrale

Een andere manier om zeer innovatieve mensen aan te trekken is door te ondernemen met een groot oogpunt voor maatschappelijk belang. Dat merkt ook Marjolein Helder van Plant-e. Bij dit bedrijf ontwikkelen ze de techniek om groeiende planten stroom te laten opwekken.

“Je merkt dat mensen heel gemotiveerd zijn om een bijdrage te leveren aan een betere wereld, dat is een grote motivatie en voor veel talent een toegevoegde waarde,” zegt directer Helder.

Ook is de stijl van leidinggeven in dit soort kleine maatschappelijk betrokken bedrijven is vaak een drijvende kracht achter innovatie. “Het leveren van aan maatschappelijke bijdrage vraagt dan ook niet alleen om een directeur die een beeld heeft hoe een dergelijke bijdrage geleverd kan worden, maar ook ruimte voor medewerkers om daar zelf invulling aan te geven.”

“Ik probeer mijn medewerkers zoveel mogelijk vrijheid te geven,” licht Marjolein Helder toe. “Natuurlijk is er altijd werk dat gedaan moet worden, maar mensen kunnen dat zoveel mogelijk op hun eigen manier doen. Dat geeft plezier en motivatie en daardoor komen ze ook sneller op goede ideeën.”

“Multidisciplinaire teams”

Ook bij de bedrijven Thales en VanBerlo gaan technologische innovatie hand in hand met aandacht voor de ontwikkeling van het personeel. Thales is een multinational, groot geworden door onder andere de ontwikkeling van radarsystemen voor defensie. Om koploper te blijven hebben zij vijf jaar geleden een nieuwe manier van werken geïntroduceerd; computersystemen zijn aan elkaar gekoppeld, de persoonlijke kantoortjes werden afgebroken en werknemers zijn gaan werken in multidisciplinaire teams om kruisbestuiving te bevorderen.

In multidisciplinaire teams werken mensen met verschillende specialisme samen aan de ontwikkeling van een product. Job van Harmelen, woordvoerder bij Thales: “Ons bedrijf is bijna 100 jaar oud en kende lang een conservatieve manier van werken. Maar we zagen ook dat als we onze werknemers niet prikkelden om meer te gaan samen werken, we ingehaald zouden worden door de concurrentie.”

Bij ingenieursbureau VanBerlo ontwikkelen ze innovatieve toepassingen voor alledaagse producten zoals shampooflessen, koffiezetapparaten en kinderzitjes. Ook daar zijn ze inmiddels niet anders gewend dan te werken met multidisciplinaire teams. Eigen initiatieven van werknemers worden eerder gestimuleerd dan afgeremd. Thomas Paulen, CEO bij VanBerlo: “Als je als baas alles wilt bepalen ben je je eigen bottleneck. Het bedrijf stijgt dan nooit uit boven je eigen niveau. Ik vind het prachtig als een werknemer mij weet te verrassen.” Ook door samenwerking te zoeken met andere bedrijven ziet VanBerlo hun eigen innovatiekracht groeien.

© Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor 2017, EenVandaag 31-10-2017

 

 

Geen categorie